Terug

Recensies

Hannah Arendt schetst de continuïteit van politieke motieven in Denken zonder leuning

In haar heldere stijl schetst Arendt grote verhalen over de continuïteit van politieke motieven in het publieke domein. Er welt in de bloemlezing essays die Denken zonder leuning is een analytische eenheid op in de tijdspanne van Aristoteles tot Marx, wat de werkelijkheid een aangename kenbaarheid v…

Een roman in een cirkel, van ouders en kinderen: Ginevra Lamberti, Iedereen slaapt in de vallei

Wat begint als een sprookje over de vrijheid van de jeugd, in een Italiaanse vallei waar de vergrijsde bevolking leeft volgens verouderde gewoontes, eindigt als een waarschuwing voor ontspoorde losbandigheid. Ginevra Lamberti schrijft in Iedereen slaapt in de vallei (Tutti dormono nella valle, verta…

Het huisdier in de hoofdrol: over Erica Fudge, Huisdieren

Het dier fungeert binnen de filosofische traditie van oudsher als negatieve categorie om de menselijkheid mee te verduidelijken. De mens was het politieke dier, het rationele dier, of het talige dier. Sinds Darwin geldt de mens als die ene unieke tak van de evolutie, de grote uitzondering onder alle…

Met een vernietigende nuchterheid door de filosofie: Bert Keizers Het raadsel van de geest

De filosofie kan alle vastigheid transformeren in drijfzand, waar je alleen met zware, stroperige passen uit kunt klauteren. Het kan je vermoeid achterlaten. Bert Keizer raast in Het raadsel van de geest. Een filosofisch onderzoek echter met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de filosofie en…

Een van de mooiste filosofische teksten: Emanuele Coccia, Metamorphoses, Metamorfosen

Een van mijn favoriete werken uit de oudheid is de Metamorfosen van Ovidius, literatuur geïnspireerd door de ongelofelijke potentie die schuilgaat in veranderingen. De hedendaagse filosoof Emanuele Coccia heeft zich ook laten grijpen door deze betovering, en heeft zich in zijn boek Métamorphoses toe…

De diepst verborgen herinnering van de mens is verbluffend, mijn boek van het jaar

Mohamed Mbougar Sarr won de Prix Goncourt van 2021 met zijn La plus secrète mémoire des hommes en de Nederlandse vertaling door Jelle Noorman heeft ondertussen de nodige lof ontvangen van de pers en is in verschillende eindejaarslijstjes geplaatst als een van de beste boeken van het afgelopen jaar. …

Maria Judite de Carvalho legt drie vrouwen, drie levensfases gevoelvol vast in Lege kasten

Het leven staat stil voor de weduwe Dora. Haar apathische echtgenoot is tien jaar geleden overleden, maar Dora lijkt zijn apathie te hebben geërfd. Ze laat de tijd aan zich voorbijgaan zonder nog grote dromen te koesteren voor zichzelf. Haar bruisende, intelligente dochter brengt wel nog levendighei…

Salman Rushdies Victoriestad is een onvergelijkbare roman

Sinds de aanval op zijn leven gonsde de naam van Salman Rushdie weer in de boekhandel. Enkele maanden later kwam zijn nieuwste boek uit: Victoriestad (vertaling Karina van Santen en Martine Vosmaer), een verhaal op basis van een fictief nagelaten manuscript van Pampa Kampana die, nadat zij door een …

Briljantie in een prisma: Benjamin Labatuts De maniac hield me wekenlang in zijn greep

Hoe schrijf je een geslaagde roman over een genie? Benjamín Labatut lijkt een recept te hebben gevonden. Zijn briljante roman over Johnny von Neumann, De MANIAC (vertaald door Dirk-Jan Arensman - de titel is een acroniem) benadert diens uitzonderlijke intelligentie van buitenaf. De mensen die met Vo…

Disfunctionele magische krachten van een grote deugniet: over Annie M.G. Schmidts Wiplala

Een van de onvergetelijkste personages uit mijn jeugd is de grote deugniet Wiplala, het kleine meneertje dat plots opduikt in het huishouden van de familie Blom. De hoofdpersoon van Annie M.G. Schmidts Wiplala (#95) heeft het formaat van een kabouter en is verbannen door zijn soortgenoten omdat zijn…

Een fenomenologische poging tot communicatie over verbeelding in klanken: Jos Kessels, Taal geven aan muziek

Als het nieuwe gezicht van de filosofienieuwsbrief grijp ik terug naar de muziekfilosofie, een van mijn favoriete vakken als UvA-student. Onlangs is de essaybundel Muziek zit tussen je oren, samengesteld door Erik Heijerman en Albert van der Schoot, verschenen. Die bundel is door haar ideeënrijkdom …

Een zwarte roman met voortreffelijke dialogen: Toni Morrisons Teer

Mijn vertaalde boek van de maand is Toni Morrisons Teer (Tar Baby), vertaald door Nicolette Hoekmeijer. Een oudere witte man besluit de laatste fase van zijn leven teruggetrokken door te brengen, grotendeels in een kas op een afgelegen Caribisch eiland, vergezeld door zijn echtgenote en twee zwarte …

Nieuwsgierig de kloof over: Ad Verbrugge en Theo de Wit over De liberale democratie onder vuur

De recente verkiezingsuitslag lijkt de uitdijende kloof tussen progressief en conservatief Nederland bloot te leggen, hij lijkt te wijzen op een keuze tegen democratie. Onder anderen Ad Verbrugge, Arnold Heumakers en Gabriël van den Brink buigen zich in De liberale democratie onder vuur over verschi…

Laat je overspoelen in Eva Meijers rampscenario Zee nu

Wat begint als een speelse satire, waarin de crisisstrategieën en communicatiekeuzes van de afgelopen twee jaar worden bespot, vloeit onvermijdelijk over in een rampscenario. Eva Meijer schetst in haar nieuwe roman Zee nu zonder overdrijving of sentiment het fantastische beeld van een Nederland dat …

Hoe eenling te zijn volgens Safranski

Rüdiger Safranski, beroemd als biograaf van onder anderen Schopenhauer, Nietzsche en Heidegger, onderzoekt in Eenling zijn. Een filosofische uitdaging (Einzeln sein, vertaald door Wil Boesten) de verschillende opvattingen over eenling-zijn van zeer uiteenlopende denkers. Het boek functioneert daardo…

Boeken die 450 jaar wetenschapsgeschiedenis schreven - een interessant overzicht

Boeken die geschiedenis schreven is een interessant project van de Leidse universiteitsbibliotheek en het Rijksmuseum van Oudheden, met 26 boeken die ertoe deden, tussen 1548 en 1970. Neem Grotius’ Mare liberum, Huygens’ Horlogium Oscillatorium of Thorbeckes Bijdrage tot de herziening der Grondwet, …

Je voelt gewoon de duisternis in Jean-Bapiste Del Amo s De mensenzoon

Jean-Baptiste Del Amo’s tiende boek (Prix du roman Fnac 2021), De mensenzoon (Le Fils de l’homme, vertaling Joris Vermeulen), is een waanzinnig duistere roman, heel geduldig opgebouwd, voortdurend de geschiedenis van de personages verhullend, in het ongewisse latend, alsof de auteur voor je ogen een…

Nino Haratischwili laat in Het schaarse licht de grote en kleine tragedies tot hun recht komen

In de laatste dagen van oktober verschijnt de vertaling door Elly Schippers en Jantsje Post van het nieuwe boek van de Georgisch-Duitse Nino Haratischwili, Het schaarse licht. Haratischwili is bij ons doorgebroken met haar onvergetelijke epos Het achtste leven (van Brilka), het grote tapijt met leve…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum